Leer Kader kennen, Ivoriaanse fotograaf die zijn eigen ethical fashion label heeft opgezet

Updated: Aug 7, 2019

Steeds vaker is creatief talent uit West-Afrika te zien op Westerse platformen. Kader is één van die talenten uit Abidjan. Kader is fotograaf én modeontwerper. Door Zwitsers creatief platform Klaym is hij opgepikt als fotograaf en ook Nederlandse stoffenfabrikant Vlisco ziet zijn talent. Ik sprak Kader over zijn nieuw opgezette label Olooh die hij gebruikt als platform om zijn visie op het huidige modeklimaat te delen.

Van fotograaf naar designer

Als fotograaf was ik op zoek naar kleding voor shoots maar ik kon niet vinden wat ik zocht en daarom ben ik mijn eigen kleding gaan ontwerpen” vertelt Kader als ik hem vraag naar het ontstaan van zijn merk. Hij had nooit het idee om een kledinglijn op te zetten, fotografie was zijn passie. Zijn merk ‘Olooh’ is gestart op verzoek van de eigenaar van een conceptstore in Abidjan, Ivoorkust, waar Kader (26) geboren en getogen is. De manager van de winkel complimenteerde Kader over zijn kleedstijl en vroeg hem, nadat hij hoorde dat het eigen ontwerp is, om het in zijn winkel te verkopen. “Ik ben toen gewoon begonnen, ik heb een kleine collectie van vier items gemaakt die binnen no-time was uitverkocht. Toen dacht ik: ja, dit ga ik doen!”.


Olooh is een jaar geleden opgericht en heeft al twee collecties gelanceerd. Olooh betekent 'onze' in Kader zijn dialect. De naam drukt de visie van het merk uit “Ik werk samen met verschillende ambachtslieden. Ik heb een idee wat als startpunt dient voor de samenwerking. We komen samen tot een ontwerp van bijvoorbeeld de knoop, of het vlechtwerk van de hoed”. Voor de productie van de kleding werkt hij samen met een onderwijsinstituut in Abidjan. Studenten van een kleermakersopleiding tekenen de patronen en zetten de items in elkaar. “Ik vind co-creatie belangrijk en geloof dat we onze creatieve industrie moeten stimuleren waar we kunnen. Als we dat niet doen bestaat het over een tijd niet meer!


Idealist

Kader is zich erg bewust van het huidige klimaat in de mode-industrie: “We hechten als individuen steeds minder waarde aan kleding en dat vind ik een probleem” Hij spreekt fel over ons consumptiegedrag in kleding. “Tegenwoordig dragen we items vaak maar enkele keren, of zelfs nooit, het ligt maar gewoon in onze kast…” Kader wil verandering brengen in onze consumptie en mensen bewust maken over de impact van de kledingindustrie. “Weet je dat het de tweede meest vervuilende industrie is?” vertelt hij gepassioneerd, hij vult aan: “Ik wil niet met de vinger wijzen. Ik wil puur mijn visie delen omdat ík dit belangrijk vind”.


De items van Olooh zijn gemaakt van biologisch katoen en ook de verf is biologisch. Geen item is daardoor hetzelfde “dat was in het begin echt lastig, want je wil toch dat de items hetzelfde zijn. Dat verwachten we van mode omdat we het gewend zijn. Maar door het handmatig kleuren gaat dat gewoon niet- de kleur valt altijd nét iets anders uit”. Het duurde even voordat Kader dit accepteerde. Nu vindt hij het juist mooi en draagt het bij aan de boodschap van zijn merk. “Alle items zijn uniek en door het dragen krijgt het nog meer een eigen verhaal. De kreukels en kleurveranderingen geven het kledingstuk een eigen identiteit”.Volgen!

Kader en Olooh zijn te volgen op Instagram onder @Kamder en @Oloohconcept. Wil je meer lezen en zien van opkomend talent uit Abidjan? Klaym heeft naast een website ‘the Nice magazine’ uitgebracht dat online en in de betere boekenwinkels te koop is.