Dit paasweekend kwam iedereen thuis in Lagos

Updated: Aug 7, 2019

Het is donderdagavond; fotograaf Coco Olakunle en ik zijn net geland op het vliegveld van Lagos, de grootste stad op het Afrikaanse continent. Om ons heen zien we een mix van mensen die net als wij op hun koffers aan het wachten zijn; Nigerianen die thuiskomen of familie gaan bezoeken en een paar witte expats. Onze ogen vallen op een groep die van top tot teen in de laatste streetwear gekleed is met de meest gewilde sneakers aan hun voeten. Zij zijn hier voor Homecoming, dachten wij meteen.Homecoming is een evenement dat de streetwear en de (sub)cultuur in en uit Lagos viert. Het festivallogo is een wereldbol met een pijl eromheen, die samenkomt in Nigeria en beeldt uit waar het festival voor staat: ‘thuiskomen’. Het is een driedaags evenement en bestaat uit verschillende onderdelen, die op de eilanden in Lagos plaatsvinden. De hoofdlocatie is XII Glover op Ikoyi, een streetwear winkel op Ikoyi.


Zodra je het terrein oploopt zie je dat de ruimtes zijn omgetoverd tot kleine pop up winkels waarin diverse Nigeriaanse streetwear merken hun aanbod presenteren. In de winkel van XII Glover kan je, naast hun bestaande aanbod, de merchandise van Homecoming kopen; in de huisstijl bedrukte bloesjes en t-shirts. De print bevat kleuren en afbeeldingen die typisch Lagosiaans zijn, zoals een keke (een tuktuk) en de Nigeriaanse vlag. Boven de winkel kan je met Nike je eigen jersey customizen. Links in de hoek is een gedeelte opgesteld voor panelgesprekken waarin succesvolle ondernemers discussie voeren over de toekomst van streetwear. Brits- Nigeriaanse grime-artiest Skepta, de initiator van het festival, loopt er alle dagen rond om met bezoekers te kletsen en te luisteren naar de talks. Direct naast de ingang kan je aan de bar, die is gesponsord door Jameson, je drankje kopen.


Paneltalk over de jersey met Teezee, Tony van kledingmerk Vivendi Seni van The Nativemag.


Dit jaar vindt de tweede editie van het evenement plaats. “Voor een begrafenis kwam ik voor het eerst sinds een lange tijd weer in Nigeria” vertelt Grace Ladoja, Skepta’s manager en mede-initiator van Homecoming. “Terug in Nigeria zijn had zo een impact op mijn identiteit, als kind van de Diaspora. Het heeft me veel zelfvertrouwen gegeven en ik voelde dat ik meer in Lagos moest doen. Ik ben een paar jaar later van Londen naar Lagos verhuisd en kijk; nu organiseren we dit festival.”


Grace Ladoja tijdens een paneltalk


De bezoekers en deelnemers van de pop-ups bestaan uit een mix van jonge Lagosians, internationale gasten uit de streetwear-industrie en de zogeheten returnees; mensen, zoals Grace, die vanuit Europa of Amerika terug naar Lagos zijn verhuisd. Fotograaf Stephen Tayo, die de campagne van dit jaar heeft geschoten, ziet Homecoming als de kans voor jonge Lagosianen om onderdeel te zijn van een streetwear cultuur; een subcultuur die nog niet heel duidelijk aanwezig is in Lagos. We spreken over de mooie mix aan bezoekers: “Veel van de mensen die hier zijn, zijn hier om hun roots te vieren. Ze wonen niet hier, maar ze komen van hier”. Homecoming voelt daadwerkelijk als een plek waar de Diaspora kan thuiskomen, een plek waar cirkels van mensen met elkaar versmelten en samenkomen op gedeelde interesses en verhalen. Internationale gasten spreken met elkaar en leren Lagos’ (sub)cultuur kennen, jonge Lagosianen krijgen de kans om zich te mengen met de makers in de industrie.


Fotograaf Stephen Tayo


Motherlan is één van de merken die een pop up houdt “We hebben het goed gedaan” vertelt Dami. “We hebben meer dan 70% van onze voorraad verkocht in drie dagen”. Hij wijst naar een koffer die in de hoek staat “dit is het enige wat ik nog over heb”. Hij is erg te spreken over het festival “het geeft de mensen van de Diaspora de kans om te kijken wat wij hier doen, en voor ons om ons aan deze mensen te presenteren”.


Dami voor de pop up store van Motherlan


Ook Wafflesncream, hèt skatemerk van Lagos hield er een pop up. Ze zijn bezig met een crowdfunding voor een skatepark in Lagos; skaters skaten nu namelijk op straat of op een oud basketbalveld. Er is behoefte aan een eigen plek. Ook het Amsterdamse merk Patta heeft samen met Wafflesncream speciaal een shirt ontworpen voor Homecoming, waarvan de opbrengst gaat naar de crowdfunding. Dit shirt was te koop in de pop up die ze samen organiseerden, naast andere kleding van Patta en speciaal ontworpen Homecoming items. “Ik vind de set up heel erg tof” vertelt King Abstraktt, die buiten de pop up een Jameson staat te drinken. “Ze hebben allerlei creatieven samengebracht voor the culture. Er bestaat niks zoals dit in Lagos. Nergens wordt muziek, sportswear en streetwear samen gevierd. Er zijn fashion georiënteerde evenementen, maar die richten zich op high fashion, dit is gefocussed op mensen zoals ik, de jongere generatie.”

King Abstraktt tijdens Homecoming


Zondagavond sluit het festival met een concert op Victoria Island. De avond bestaat uit optredens van een mix van opkomende Nigeriaanse, Ghanese en Zuid Afrikaanse artiesten, naast gevestigde artiesten zoals Simi, Tenie de Entertainer en Skepta zelf. Het publiek is een mix van ‘family and friends’ die in het dagprogramma zaten en jongeren gekleed in de nieuwste streetwear die komen luisteren naar hun favoriete artiesten. De zaal ging pas echt los los toen Santi het podium betrad. Santi is een nieuwe naam in de ‘alte’ genre. Alte is de benaming voor Nigeriaanse (en Ghanese) alternatieve muziek; een genre die erg in opkomst is en waarvan veel namen, zoals die van Santi, de hitlijsten overnemen. Massaal zingt de zaal met hem mee “Okay na once a rasta man, rapid fire. Popo want to break her down, rapid fire. Hoping for a better round , rapid fire Brrrya brrrya babamba.” 

Santi's optreden bij het afsluitende feest van Homecoming


Tekst: Carmen Hogg

Beeld: Coco Olakunle